
24 jun EROVER PRATEN? ECHT NIET!
“Op school erover praten, echt niet! Dan gaan ze er ook mee bemoeien”
Veel jonge mantelzorgers maken zich zorgen. Bijvoorbeeld: ‘Hoe zal het gaan met mijn zieke moeder?’ of ‘Kan mijn broertje later wel naar school?’. Erover praten is voor veel jongeren niet vanzelfsprekend.
Ik hoor vaak in onze campagnebus van #deeljezorg; wat thuis speelt blijft ook thuis. ‘Ik wil op school niet zielig worden gevonden.’ Ook hebben jongeren angst voor bemoeizucht. ‘Voor je het weet komen er allemaal mensen thuis en krijg je te maken met de Kinderbescherming.’
Toch is het juist wat ik jonge mantelzorgers adviseer. Ga in gesprek met je mentor of die ene docent die je vertrouwt. Of bel de kindertelefoon. Blijf niet met je vragen en zorgen rondlopen. Het lucht op! En je docent kan dan ook beter plaatsen waarom je soms te laat bent, je huiswerk niet af hebt of vermoeid bent. Misschien zijn er wel goede afspraken met je docent te maken.
TOP ACHT
Jonge mantelzorgers geven ook zelf aan behoefte te hebben om over de zorg thuis te praten. Uit alle gesprekken in onze campagnebus hebben we een top acht gemaakt van wat jonge mantelzorgers belangrijk vinden. Bovenaan staat: begrip, bespreekbaar maken en je verhaal kwijt kunnen, maar vooral niet problematiseren. Dit wordt gevolgd door: tijd voor jezelf hebben, rekening houden met de specifieke thuissituatie van de jonge mantelzorger, het ontmoeten van jongeren die hetzelfde meemaken en praktische hulp, bijvoorbeeld met huishoudelijke taken.
#DEELJEZORG
Met de campagne #deeljezorg van JongeMantelzorg werken we concreet aan de bespreekbaarheid van de betekenis om voor iemand anders te zorgen. ‘Mij lucht dat op. Dat helpt mij heel goed’, vertelde één van onze jonge bezoeker in de campagnebus.
Wil jij Jonge Mantelzorg bespreekbaar maken en praktisch aan de slag? Lees meer over onze aanpak: #deeljezorg
Jan Anne
Geen reactie's