Steun Jonge Mantelzorgers

Corona en jonge mantelzorgers

Door maatregelen tegen het Coronavirus zijn de scholen gesloten, zijn bijbaantjes gestopt, sportverenigingen dicht. Jonge mantelzorgers zitten daardoor 24 uur per dag thuis. Het (deels) wegvallen van zorgondersteuning heeft grote impact op jongeren die opgroeien met een zieke in hun naaste omgeving.

HOE ZIT DAT?

Eén op de vijf scholieren tussen de 12 en 16 jaar groeit op met een langdurig zieke naaste. 3 procent van hen verleent intensieve hulp. Zij zijn ‘jonge mantelzorgers’. De zorg komt nu extra op hun schouders omdat soms andere ondersteuning wegvalt, zoals dagopvang, thuishulp, dagbestedingen en individuele begeleiding.

Daarbovenop verliezen zij de dagelijkse afleiding van school, sport en het optrekken met vrienden. Het gevaar op frictie is extra groot in gezinnen waarin sprake is van iemand psychische problemen of een verslaving.

Steun jonge mantelzorgers

Het is nu extra belangrijk om deze jongeren een hart onder de riem te steken. Hoe? Dat kan al heel simpel door onderstaande kaart te downloaden en in een appje, mailtje of een kaartje te sturen met jouw complimenten en waardering. Natuurlijk kun je ook aanbieden om bijvoorbeeld een keer te koken of boodschappen te doen.

Download de kaart

Download kaart (vierkant) voor social-media

E-kaart Goed dat jij er bent

 

TIPS VOOR JONGE MANTELZORGERS

  • Zorg voor de juiste informatie. Vooral op sociale media gaan de wildste verhalen rond. Laat je niet gek maken. Volg voor betrouwbare informatie bijvoorbeeld het Jeugdjournaal. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft een pagina met vraag en antwoord over het coronavirus voor kinderen en een pagina voor jongeren.
  • Het is goed om over je vragen, zorgen of angsten te praten met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld een docent van school. Met de Kindertelefoon kun je anoniem bellen of chatten over jouw vragen of zorgen.
  • Maak een dagagenda: wanneer ga je schoolwerk doen, welke tijd reserveer je voor jezelf en wanneer ben je er voor huisgenoten en voor klusjes in huis?
  • Is de zorgondersteuning weggevallen dan komt er mogelijk extra veel werk op jouw schouders terecht. Bespreek met je familie wat je van elkaar verwacht en hoe je ook nog tijd overhoudt voor schoolwerk en leuke dingen doen. Misschien kan je ook hulp krijgen van de gemeente (zie de website van je gemeente) of kun je terecht bij één van de landelijke initiatieven waarin mensen elkaar helpen, zoals Ready2Help van het Rode Kruis.

 

INFORMATIE OVER CORONA

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft een pagina met vraag en antwoord over het coronavirus voor kinderen en een pagina voor jongeren.

De Kindertelefoon is dé plek in Nederland waar je elke dag gratis vertrouwelijk met een vrijwilliger over van alles kunt praten of chatten. Ook kun je gebruik maken van de chatfunctie via JouwGGD.nl

MantelzorgNL heeft op www.mantelzorg.nl/coronavirus een speciale pagina voor mantelzorgers ingericht met veel gestelde vragen over het coronavirus. De Mantelzorglijn van MantelzorgNL is dagelijks bereikbaar op het telefoonnummer 030 760 60 55.

 

INFORMATIE VOOR PROFESSIONALS

Maak je je zorgen over de thuissituatie van een jongere? Kijk naar de signalen waar je op kunt letten, praat erover en vraag om hulp. Lees de informatiekaart van de Rijksoverheid met tips en handige links. In alle gevallen kun je via 0800-2000 terecht bij Veilig Thuis. Daarnaast hebben diverse organisatie speciale themadossiers ingericht voor professionals die werken met jongeren in tijden van corona. Hieronder een selectie:

 

ZORGLADDER MANTELZORG

De Zorgladder Mantelzorg bestaat uit 5 stappen. Per stap geeft de zorgladder aan voor welke hulp mantelzorgers in aanmerking komen als zij het niet meer redden. En wie je kunt aanspreken voor de hulp. Tevens zijn er de Richtlijn mantelzorgondersteuning van het Rijk, gemeenten en aanbieders van zorg en ondersteuning. In deze richtlijn wordt uiteengezet hoe passende ondersteuning geboden kan worden aan mantelzorgers

admin
info@jongemantelzorg.nl
1 Reactie

Geef een reactie