Netwerkbijeenkomst Rijswijk

Zonnige Netwerkbijeenkomst Welzijn Rijswijk

“Je bent onzeker over de zorgsituatie en onzeker als je het anderen vertelt. Wat gaat er dan gebeuren?” Aan het woord is Jonge mantelzorger Viroen Soebedar tijdens de netwerkbijeenkomst Jonge Mantelzorg van Welzijn Rijswijk.

Welzijn Rijswijk organiseerde donderdag 2 juni de netwerkbijeenkomst Jonge Mantelzorg. Zij vierden hiermee de Week van de Jonge Mantelzorger 2022‘. Samen met netwerkpartners werd aandacht geven aan deze jongeren die opgroeien met zorg thuis. Aan de orde kwamen vragen als: wat is een jonge mantelzorger, welke druk kan deze jongere ervaren en wat kunnen we doen om de jonge mantelzorger te ondersteunen?

De bijeenkomst was buiten in het zonnetje op het terrein van Het Oude Raadhuis. Informeel met een hapje en een drankje, een spreker en live muziek.

Viroen Soebedar

Onder de sprekers ervaringsdeskundige Viroen. Al op 16 jarige leeftijd kreeg hij te maken met de zorg voor zijn moeder. “Ik liep tegen grenzen aan. Nee zeggen is moeilijk.”

Het is volgens Viroen belangrijk dat er meer aandacht is voor jonge mantelzorgers. Veel van het aanbod sluit echter nog onvoldoende aan bij de vraag en leefwereld van jongeren. “Er zijn trainingen, maar daar zou ik niet snel gebruik van maken. Een persoonlijk gesprek met bijvoorbeeld een coach is beter.” Ook hekelt Viroen de neiging van organisaties om meteen contactgegevens te vragen. “Ik had contact en ze vroegen meteen mijn gegevens. Kan ik ze wel vertrouwen? Ik wil niet het gevoel hebben dat ik een soort project wordt. Ga proactief op pad. Liefst een één op één gesprek. Het gaat om vertrouwen, de persoonlijke band.”

De netwerkbijeenkomst maakt onderdeel uit van het project Versterking Jonge Mantelzorg, waaraan ook wij van JongeMantelzorg aan meewerken. Doel is bewustwording en het vergroten de erkenning en ondersteuning van jonge mantelzorgers.

admin
info@jongemantelzorg.nl
Geen reactie's

Geef een reactie